Het koor van
Sint Frenciscus
     naar menu
Het St. Franciscuskoor is in maart 2012 opgericht en is eigenlijk vanuit een lolletje begonnen.

Een paar maanden voor de oprichting trad een seniorenkoor bij onze organisatie op.
Met alle respect natuurlijk, maar er zat zo weinig leven in dit koor, dat onze eigen bewoners spontaan hard mee begonnen te zingen om er toch nog een leuke avond van te maken.
Toen werd voor het eerst gekscherend gezegd dat we beter zelf een koor konden beginnen!

Nog weer een paar weken later, kwam bij toeval een accordeonist bij St. Franciscus.
Deze meneer speelde wat tijdens de middagactiviteit, en onze bewoners zongen enthousiast mee. De klik was meteen zo goed, dat men besloot dit zanguurtje nog eens over te doen.
En voila, niet veel later was een klein mannenkoor geboren!

In de loop der jaren is het koor veranderd naar een gemengd koor van ongeveer 25 personen en bestaat niet alleen meer uit onze bewoners, maar ook uit enthousiaste vrijwilligers.
Zij zorgen voor een kopje koffie tijdens de repetities, wat extra volume bij sommige liedjes, het halen en brengen van bewoners en vooral veel vrolijkheid en gezelligheid.
Dit is ook wat voorop staat bij het Koor van Franciscus; ieder kan en mag zichzelf zijn en wordt gewaardeerd, zolang er maar plezier gemaakt wordt.

De accordeonist is na vele cursussen een serieuze dirigent gebleken, er werd een gemeenschappelijke outfit aangeschaft en er werd een cd opgenomen.
Elke maandagavond repeteert het koor in de grote zaal van St. Franciscus, een combinatie van het oefenen en aanleren van (nieuwe) liedjes tot lachen en veel lol hebben met elkaar.
Zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren (zelfs niet als je 90+ bent).

Het koor treedt standaard 2 keer per jaar op in St. Franciscus; met kerst verzorgen ze een prachtige thema- avond met niet alleen kerstmuziek, maar ook gedichten en verhalen.
In het voorjaar/ zomer het tweede optreden, met "liedjes van toen", leuke meezingers en van alles wat.  Vooral familieleden, vrijwilligers en bewoners komen hierop af. Maar het zou nog mooier zijn als er van buitenaf ook mensen komen te luisteren!
De avonden zijn altijd inclusief 2 pauzes met koffie, cake en natuurlijk hapjes en drankjes.

Vanuit de activiteitenbegeleiding steun ik dit initiatief enorm, het is geweldig om te zien hoe de bewoners genieten en trots op zichzelf en elkaar zijn na een geslaagd optreden.
Zonder deze vrijwilligers zou het ook niet op deze wijze te realiseren zijn, dus voor hen ook een grote pluim.
Omdat ik stiekem k ontzettend trots ben op deze groep, zou het super zijn als hier aandacht aan wordt besteed en ze een keer in het zonnetje worden gezet.